2022. augusztus 18. Ilona napja
Üdvözöljük honlapunkon
Bemutatkozó prospektusokKözpontErdészetekMátraparkettMűszaki ÜzemFatermékParkettaTermészetvédelemErdei vasutakErdei iskolákSzálláshelyek

KEOP-3,1,2

Az EGERERDŐ Zrt. védett természeti és NATURA 2000 gazdálkodási területein élő, védett és fokozottan védett állat- és növényfajainak élőhelyvédelme és -helyreállítása

Élőhelyvédelem az EGERERDŐ Zrt. területén

 

 

Védett természeti és Natura 2000-es élőhelyek védelmére és helyreállítására az EGERERDŐ Zrt. 100%-os támogatással közel 73 millió forintot nyert a KEOP-3.1.2 Élőhelyvédelem, -helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése c. pályázati kiíráson, az Új Széchenyi Terv keretében.

 

Projekt címe: Az EGERERDŐ Zrt. védett természeti és NATURA 2000 gazdálkodási területein élő, védett és fokozottan védett állat- és növényfajainak élőhelyvédelme és -helyreállítása

A támogatás összege: 72.937.448 Ft

A támogatás intenzitása: 100%

A projekt kezdete 2013.01.01.

Várható befejezés: 2015. 05.30.

 

Az EGERERDŐ Zrt. szakembereinek alapvető célkitűzése a kezelésükre bízott erdők tartamos, hosszútávon történő szakszerű kezelése, valamint a természetszerű erdőgazdálkodás fenntartása.

Ezen cél eléréséhez hozzájárul a fenti pályázat, melynek legfőbb célja, hogy a védett, fokozottan védett ill. Natura 2000-es területeken álló őshonos erdők természetes vagy természetközeli állapotban maradjanak fenn a jövő számára. Az élőhelyek fennmaradására a legnagyobb veszélyt az invazív fajok, azon belül is akác terjedése jelenti.

Az akác fényigényes, gyors növekedésű, agresszív terjedésre képes fafaj. Talaj tekintetében egyike a legigénytelenebb fanemeknek. Vitalitása és visszaszerzőképessége rendkívül nagy, tuskóról és gyökérről egyaránt jól sarjadzik. Magonca már élete első évében elérheti az 1. m-es magasságot, majd növekedése tovább fokozódik és a 2.-5. életévben két méter körüli évi magassági növekedéssel kulminál. Magról való terjedésének kedvez az avartűz is.

Hazája az atlantikus Észak-Amerika. Európába 1601-ben hozták be, ahol, mint értékes parkfa hamar elterjedt.  Hozzánk valószínűleg 1710-1720 között jutott el, tömeges elterjedésének időszaka 1865-1895 közé tehető.Mára a magyarországi erdőterületek közel 25%-át borítja.

Sok jó tulajdonságának ismeretében feltehetjük a kérdést, hogy akkor miért okoz problémát jelenléte a magyar erdőkben?

Az akác a közép európai lomblevelű erdőkben idegen flóraelem, ökológiailag nem tudott beilleszkedni a hazai ökorendszerekbe. Invazív fajkénta természetszerű erdők területéből is foglal el élőhelyet; átalakítja az életközösségeket, kiszorítja az őshonos növényfajokat.

Önálló állományaiban az aljnövényzet kevés fajból áll, az állatok részére rejtőzködésre alkalmas teret alig biztosít, így védett állataink alig látogatják. Az őshonos erdőállományokban természetvédelmi szempontból nem kívánatos az akác jelenléte, itt az őshonos állományok megőrzésére, invazív fajok kiszorítására kell törekedni.

 

Agresszív terjedésének fő oka, hogy a mezőgazdasági műveléssel felhagytak a gazdák és a gondozás hiánya lehetőséget teremtett az adventív növények térfoglalására, így spontán megjelenése először a parlagon hagyott földeken, az utak mentén, nyiladékokban, tűzkárral érintett területeken látható, és innen hatol be a nagyobb erdőtömbök belsejébe. Jó sarjadzó képessége, gyors növekedése miatt rövid idő alatt veszélybe sodorja az őshonos erdei életközösség biológiai sokszínűségét, akár hosszabb-rövidebb időre fel is borítja az ökológiai egyensúlyt.

A pályázat keretében a fenti hatások ellen intenzív védekezést valósít meg az EGERERDŐ Zrt. a Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi- dombvidék veszélyeztetett erdeiben.

 

A pályázat benyújtása előtt szakszemélyzetünk azt vizsgálta, hogy hol veszélyeztetik az invazív fajok a természetes növénytársulásokat és védett fajokat, vagy azok élőhelyeit. A terepi bejárás során az erdészeti szakszemélyzet kiválasztotta azokat az erdőrészleteket - és részterületeket -, amikben már jelentős számban van jelen az akác.

A terepi bejárás során fiatal és idősebb erdőállományokat is kiválasztották szakembereink.

Az egyik jellemző probléma a fiatal erdőket érinti. Ezeken a területeken a végvágás előtt legfeljebb szálakban volt jelen az akác, vagy csak a szomszédos erdőterületeken, utakon, elhagyott magánterületeken jelent meg. Sajnos a véghasználat után fényigényes és szárazságtűrő tulajdonságai miatt az akác a vágásterületen fölénybe került az őshonos eleinte lassan növő, lombos, állományalkotó fajokkal szemben.

A másik jelentős probléma a lábas, idősebb állományokban látható. Ezekben az erdőkben főként a szegélyek és az út mentén az állomány második szintjében megjelent az akác. Annak ellenére, hogy az őshonos állmonyokban a nevelővágások során az akácra kiemelt figyelmet fordítunk, kiváló sarjadzóképessége miatt ez a védekezés sokszor nem elég.

A veszélyeztetett területeken három éven keresztül egy tavaszi mechanikai és egy nyár végi kémiai beavatkozást fogunk végezni, összesen 232 hektáron.

Tekintettel arra, hogy a munkavégzés időszaka több védelemre szoruló állatfaj szaporodási ideje, minden munka megkezdését - erdőrészlet, részterületének szintjéig - a területileg illetékes természetvédelmi őrrel egyeztetjük. Az egyeztetéstől függetlenül is fokozott figyelmet fordítunk a védett fajok zavarásának elkerülésére. Ha a fellelt természetvédelmi érték védelme miatt szükséges, az e munkára ideális időponttól el fogunk térni.  

A szisztematikus védekezéssel akár több évtizedre vissza lehet szorítani az akácot. A beavatkozások területei mellett a szomszédos területeket is megóvjuk az invazív faj térhódításától, így összesen több mint 450 hektárnyi erdei élőhely védelme valósul meg a projekt alatt.

 

Jelenleg a pályázat közbeszerzési eljárása van folyamatban. A terepi munkákat a sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatása után májusban tervezzük megkezdeni.

 

A program előrehaladásáról folyamatos tájékoztatást adunk honlapunkon.

 

Kapcsolat:

Név: Vigh Ilona projektmenedzser

Telefon: 36/801-548

E-mail: <1>vigh.ilona@egererdo.hu

 

www.egererdo.hu, Egererdő Zrt. © 2022. Minden jog fenntartva.
CégadatokKapcsolatImpresszumKirendeltségek, területi képviseletek