2022. augusztus 18. Ilona napja
Üdvözöljük honlapunkon
Bemutatkozó prospektusokKözpontErdészetekMátraparkettMűszaki ÜzemFatermékParkettaTermészetvédelemErdei vasutakErdei iskolákSzálláshelyek

Szilvásváradi Erdészet

A Szilvásváradi Erdészet által kezelt állami erdők két erdőgazdasági tájban helyezkednek el, egyrészt a Bükk-hegység észak-nyugati oldalán, másrészt a Heves-Borsodi dombvidék keleti régiójában. 16 községhatárban mintegy 11.000 hektár területen végezzük erdőgazdálkodási tevékenységünket Borsodnádasdtól Sajónémetiig, a magyar-szlovák államhatártól a Bükk-fennsík pereméig. Közigazgatási területünkön belül az erdőtömbök nagysága eltérő: a nyugat-bükki erdőterületek összefüggően helyezkednek el Nagyvisnyó és Szilvásvárad községhatárokban 5.600 hektáron, míg a Heves-Borsodi Dombvidék tulajdonviszonyai következtében felszakadozottabb erdőtestek alakultak ki mintegy 5.400 hektáron.

 

A változatos domborzati-, kitettség- és lejtviszonyoknak, valamint a tengerszint feletti magasságban (120-959m) tapasztalható nagy eltéréseknek köszönhetően szinte a mai Magyarországon előforduló összes erdőtípus fellelhető, a patakmenti égerestől a csereseken és extrazonális dombvidéki bükkösökön keresztül a montán bükkösökig.

 

 

 

 

 

 

A védett területek aránya viszonylag magas: 73 %. Ebből a Bükki Nemzeti Park 5.400 hektár, a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet 2.000 hektár, a Natura2000 területek mintegy 600 hektár nagyságrendű területet foglalnak el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ránk bízott erdőkben természetközeli gazdálkodást folytatunk, a természetes erdőfelújítás aránya meghaladja a 98 %-ot, és mintegy 900 hektáron folyamatos erdőborítás kialakításának megvalósítására törekszünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vadgazdálkodási tevékenységünk a Bükki-, valamint az Északi-dombvidék vadgazdálkodási egységekben zajlik mindösszesen 8.200 hektáron. Vendégeink részére nagyvadas szabadterületi-, és közel 300 ha-on zártkerti vaddisznó vadászati lehetőséget kínálunk.

 

Erdészeti szakszemélyzetünk mindennapi munkájában jelentős szerepet kap - leginkább a borsodi kistérségben jelentkező - fokozott vagyon- és tűzvédelmi feladatok ellátása.

 

Erdészetünk területén található Magyarország turisztikailag egyik leglátogatottabb természeti kincse, a Szalajka-völgy. A Fátyol-vízesés, az Ősember barlang, a pisztrángtenyésztés, az erdei kisvasút, a zárt- és szabadtéri Erdészeti Múzeum mind-mind közjóléti tevékenységünk látogatók százezreit vonzó látványosságai.

 

 

 

 

 

 

Környezeti neveléssel az erdészeti erdei iskolánk keretein belül foglalkozunk. Foglalkozásaink erdész szakvezetéssel, korosztályokra és évszakokra lebontott tematika szerint zajlanak.

 

Szeretettel várjuk a pihenni, felüdülni vágyókat dombvidéki területünkön Keserűi-, Ivánkai-, bükk-fennsíki területünkön a Csurgói- és Hármaskúti vendégházainkban.

www.egererdo.hu, Egererdő Zrt. © 2022. Minden jog fenntartva.
CégadatokKapcsolatImpresszumKirendeltségek, területi képviseletek