2022. augusztus 18. Ilona napja
Üdvözöljük honlapunkon
Bemutatkozó prospektusokKözpontErdészetekMátraparkettMűszaki ÜzemFatermékParkettaTermészetvédelemErdei vasutakErdei iskolákSzálláshelyek

Erdőgazdálkodás

Munkánk eredménye az erdő

 

A EGERERDŐ Zrt. fő célja az erdőállományok folyamatos fenntartása és megújítása, amihez szükséges forrásokat az EGERERDŐ Zrt. saját gazdasági tevékenységével teremti elő.

 

Ahhoz, hogy az erdész elérje célját és szép, állékony erdőket neveljen, hosszú utat kell bejárnia és minden erdőgazdálkodási feladatot (erdőfelújítás, erdőtelepítés, erdőnevelés, fahasználat, stb.) ugyanolyan odaadással kell végeznie.

 

Magyarország igen szigorú erdőtörvénye kötelezi az erdőgazdálkodót, hogy a kivágott erdő helyén újra erdőt hozzon létre, ezt nevezzük erdőfelújításnak. Ez történhet természetes és mesterséges úton. Természetes erdőfelújításról akkor beszélünk, amikor az anyaállomány elhullt terméséből csemete növekszik, abból pedig erdő. A mesterséges erdőfelújításban máshol megnevelt csemetével történik az új erdő létrehozása. Gyakorlatilag csak az idegenhonos és nem termőhelyének megfelelő fafajösszetételű állományainkat újítjuk fel mesterségesen, elsősorban a termőhelynek megfelelő őshonos fafajokkal. A természetes erdőfelújításaink országos szinten igen kiemelkedőnek számítanak.

 

Az erdőnevelés a középkorú erdőket érinti. Ezen nevelővágások (tisztítás, törzskiválasztó gyérítés, növedékfokozó gyérítés) során választjuk ki azokat az egészséges, jó genetikai adottságokkal rendelkező faegyedeket, amiket egészen a véghasználatig szeretnénk megőrizni és amelyek utódaiból szeretnénk új erdőt nevelni.

 

A véghasználati fakitermeléseink esetében törekszünk arra, hogy növeljük a természetes újulatra töténő fakitermelés arányát, azaz a felújítóvágásokat, szálalóvágásokat, szálalást. Míg a felújítóvágások során a fahasználatot és a hozzá szervesen kapcsolódó erdőfelújítás időtartama akár 30 évig is eltarthat, ez az időszak a szálalóvágások esetében a 60 évet is elérheti. A szálalás során nem keletkezik klasszikus vágástér, itt megvalósul a folyamatos idős erdőállománnyal való borítottság. Sajnos a szálalás termőhelyi feltételei Magyarországon csak kevés helyen állnak rendelkezésre. Társaságunk, az arra alkalmas területeken folyamatosan törekszik a fenti, folyamatos erdőborítottságot biztosító erdőkezelési módszerek térnyerésének növelésére.

 

Cégünk dolgozói minden egyes fakitermelésnél nagy figyelmet fordítanak a természeti értékek megóvására. Erdőgazdálkodásunkat az erdészeti hatóság által készített erdőterv szerint végezzük. A fakitermelési lehetőségeink kb. 60%-át használjuk ki, így a kezelésünkre bízott erdővagyon folyamatosan gyarapodik!

www.egererdo.hu, Egererdő Zrt. © 2022. Minden jog fenntartva.
CégadatokKapcsolatImpresszumKirendeltségek, területi képviseletek