2022. augusztus 10. Lőrinc napja
Üdvözöljük honlapunkon
Bemutatkozó prospektusokKözpontErdészetekMátraparkettMűszaki ÜzemFatermékParkettaTermészetvédelemErdei vasutakErdei iskolákSzálláshelyek

Felsőtárkányi Erdészet

Általános adatok:

 

A Felsőtárkányi Erdészet a Bükk-hegység DNy-i részén Felsőtárkány, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Bogács és Tard községek állami erdeit kezeli felelősséggel. Erdőtervében szereplő területe mintegy 13.400 hektár.

Az Erdészet területén a földrajzi adottságokból (domborzat, klíma, alapkőzetek) következően dominánsak a gyertyános-tölgyes és tölgyes erdőtársulások. Többségük részben vagy egészében sarjeredetű, rossz egészségi állapotú erdő. Állományaink korosztályviszonyai nem kiegyenlítettek, komoly eltolódás tapasztalható a magasabb korosztályok felé. Az erdők rossz állapotuk ellenére (sőt, néha pont ezen okból) jelentős florisztikai, zoológiai értékkel bírnak, javarészt természetvédelmi területen találhatóak, és turistalátogatottságuk is nagy. Tölgyes erdeink növényföldrajzi szempontból sem elhanyagolható jelentőségűek: Magyarországon ritka az ekkora összefüggő tölgyes erdőtömb. Természetes felújításuk azonban komoly nehézségekbe ütközik. A ritka makktermésből csak kellő mennyiségű és megfelelő időbeni eloszlású csapadék esetén képesek felújulni.

 

Erdőművelés:

 

Erdőművelési tevékenységünk célja, hogy az egykorú, elöregedő, többnyire sarjeredetű erdők helyén minél értékesebb, a termőhelynek leginkább megfelelő mageredetű állományokat neveljünk. Ez a folyamatos megújulás biztosítja erdeink értékének hosszú távú megőrzését. Munkánk során a természetes folyamatokra építünk, és a természetközeli erdőgazdálkodás irányelveit követjük. Erdőfelújítási kötelezettség alá vont területünk 650-700 ha. Előtérbe helyezzük erdeink természetes úton történő felújítását, melynek során a csemeték a helyben kikelő magból fejlődnek ki. Erdészetünknél az ily módon végzett természetes erdőfelújítás aránya meghaladja a 95 %-ot. Mesterséges felújítást már csak a 10 évre szóló erdőgazdálkodási tervünkben előírt szerkezetátalakításoknál végzünk, ahol cseres és lucfenyő állományokat kocsánytalan tölgyessé vagy bükkössé alakítunk át. A magról kelt vagy elültetett csemeték a gyomnövények és a gyorsabban növő elegyfafajok szorításában magukra hagyva gyengén fejlődnének, illetve elpusztulnának, ezért a felújított területeket több éven át ápolni kell, ami közel 1.000 hektár gondozását jelenti évente.

 

Fahasználat:

 

A fokozatos felújítóvágással, illetve szálalóvágással kezelt erdőterületeink aránya kimagasló: több mint 95 % az összes végvágáshoz viszonyítva. Az erdészet a tíz évre szóló üzemterve alapján tervezi meg az éves fakitermelési munkáit. Ennek a mennyiségnek a zöme a vegetációs időszakon kívül, a téli hónapokban kerül kitermelésre. A természetes felújításainkban a fakitermeléseket úgy szervezzük, hogy az erdő talaja és a már meglévő újulat minimális kárt szenvedjen. A nevelővágások elvégzése során törekszünk az elegyes, többszintes erdők létrehozására. Az így felnövő változatos erdők fajgazdagabbak és állékonyabbak, jobban ellenállnak a különböző biotikus és abiotikus károsításoknak.

 

Vadgazdálkodás:

 

Területünk túlnyomó részén vadgazdálkodók is vagyunk. A szakmai szempontokat is szem előtt tartva elsődleges cél a vadlétszám szabályozása úgy, hogy a vad által okozott károk az erdőgazdálkodás és a természetvédelem számára is elviselhetők legyenek. Az Erdészet mintegy 12.100 hektáros vadászterületen vadgazdálkodik, ahol évente körülbelül 700 nagyvad kilövésére nyílik lehetősége a hazai és külföldi vadászoknak, egyéni és társas vadászatok során. A területen található nagyvadfajok a gímszarvas, az őz, a muflon és a vaddisznó.

 

Közjóléti tevékenység:

 

Erdészetünk területén működik az EGERERDŐ Zrt. három erdei vasútja közül a legkisebb. A Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút gyönyörű természeti környezetben 5 km hosszon közlekedik. Bővebb információt az Erdei vasutak menüpont alatt talál.

 

www.egererdo.hu, Egererdő Zrt. © 2022. Minden jog fenntartva.
CégadatokKapcsolatImpresszumKirendeltségek, területi képviseletek