2022. augusztus 18. Ilona napja
Üdvözöljük honlapunkon
Bemutatkozó prospektusokKözpontErdészetekMátraparkettMűszaki ÜzemFatermékParkettaTermészetvédelemErdei vasutakErdei iskolákSzálláshelyek

Pétervásárai Erdészet

Az erdészet az Északi-középhegység (Mátra és Bükk) valamint a Szlovák országhatár által határolt Hevesi-dombvidéken található.

Gazdálkodási területe 10.680 ha, mely 18 községhatárt érint.

(Bekölce, Bükkszenterzsébet, Cered, Erdőkövesd, Fedémes, Hevesaranyos, Istenmezeje, Ivád, Kazár, Mátranovák, Mátraterenye-Nádújfalu, Pétervására, Szentdomonkos, Szilaspogony, Szúcs, Tarnalelesz, Váraszó, Zabar).

 

Legmagasabb pontja az Ökör hegy, 542 méter magas. Éghajlata kontinentális, csapadékmennyiség 600 mm körüli. Alapkőzete üledékes homokkő, melyen zömmel barna erdőtalajok alakultak ki.

 

Domborzata erősen tagolt, mély völgyek, meredek 15-20 fokos lejtésű oldalak jellemzőek. A gyakran változó kitettség, szintén változó faállományokat eredményez. Mindez a puha alapkőzet következménye.

 

 

 

 

 

 

 

Természetes faállománytípusok a Déli oldalakon a cseresek, akácosok, míg északon a bükkösök, átmeneti fekvésekben kocsánytalan tölggyel elegyedve. A völgytalpakon patakmenti égeresek kísérik a vízfolyásokat. A fenyvesek területe elenyésző.

A domborzat és a természetes faállománytípusok meghatározzák az erdőfelújítási tevékenységet is, 90% feletti a természetes vagy természetszerű módszerek aránya.

 

Az erdészet éves fakitermelése 30-34 ezer nettó m3 között változik. A területből 3.830 ha védett, a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet része.

Üzemi vadászterületünk 4.500 hektáros, jellemző nagyvadfajok a gímszarvas, őz, vaddisznó, muflon, de előfordul a dám is.

www.egererdo.hu, Egererdő Zrt. © 2022. Minden jog fenntartva.
CégadatokKapcsolatImpresszumKirendeltségek, területi képviseletek