2022. augusztus 18. Ilona napja
Üdvözöljük honlapunkon
Bemutatkozó prospektusokKözpontErdészetekMátraparkettMűszaki ÜzemFatermékParkettaTermészetvédelemErdei vasutakErdei iskolákSzálláshelyek

Mátrafüredi Erdészet

A Mátrafüredi Erdészet a Dél-Mátra állami erdeinek kezelését végzi a Kékes gerinctől egészen a Zagyva folyó völgyéig, mintegy 11 ezer hektáron. Természeti adottságainál fogva a kocsánytalan tölgyes erdők a meghatározóak, melyeket a cser és a gyertyán egészíti ki. A páradúsabb, hűvösebb klímát kedvelő bükk csak az erdészet területének magasabb térszintjein (700 méteres tengerszint feletti magasságtól) található meg. E négy meghatározó őshonos fajt számos más természetes előfordulású fa- és cserjefaj egészíti ki, a betelepített kultúrfajok (fenyőfélék) alig érik el az 5 %-os területarányt.

Meghatározó szakmai feladatunk a sarjeredetű tölgyesek természetes felújítása. Elődeinktől (az 1945 előtti időszakból) nagy mennyiségben örököltünk olyan tuskóról és gyökfőről nőtt erdőket, melyek jelenleg 70-100 évesek és - eredetüknél fogva - egészségileg megrendült állapotúak. Túlnyomó részük ugyanis tőkorhadt, szinte csak tűzifának alkalmas faanyagot ad. Az elmúlt másfél évtized bőséges magtermései alapot adtak ahhoz, hogy ezeket ökológiai szempontból sokkal stabilabb mageredetű erdőkké alakítsuk. Így - bármilyen furcsa is - a fakitermelés egy jobb minőségű erdő érdekeit szolgálja.

Az erdőgazdálkodással szorosan összefüggő vadgazdálkodást is erdészetünk területéhez hasonló nagyságú vadászterületen végezzük. Alapvető célunk a - jelenleg még érzékeny károkat okozó, ezért a kívánatosnál magasabb - nagyvadállomány folyamatos csökkentése. E "munka" elvégzéséhez minden érdeklődő vadászvendéget szívesen látunk. Vadkárelhárító kerítést csak a legszükségesebb helyeken építünk.

Erdészetünknél meghatározó a közjóléti tevékenység is. Nálunk található az ország két legmagasabb pontja. Több száz kilométer erdei turistaút vezeti el az érdeklődőket a legszebb mátrai helyekre. A leglátogatottabb mátrafüredi, sástói, mátraházai és kékesi parkerdőkben számos közjóléti berendezés szolgálja a színvonalas erdei időtöltést.

Elkötelezettjei vagyunk a közönségkapcsolati tevékenységnek.
Ez 4 alapon nyugszik:

Aktív tudat- és véleményformálás keretében erdei iskolát működtetünk 1997 óta. Évente átlagosan 3-400 kisdiákkal foglalkozunk. (Erről bővebben a "Közcélú tevékenység" menüpont alatt olvashat.) Ugyancsak aktív az a partneri kapcsolat, amelyet a helyi írott és elektronikus sajtóval tartunk fenn. A folyamatosnak tekinthető híradás mellett a partnerség legszembetűnőbb eredménye az a magazinműsor volt, amelyet 2000 decembere és 2006 januárja között a Gyöngyösi Városi Televízióval közösen készítettünk. (Az epizódokat Ön is megtekintheti az Indavideó portálon a "Zöld Mátra" kulcsszóval rákeresve.)

 

A fenti három aktív módszer mellett passzív, de igen hatásos tevékenység a tájékoztató táblák kihelyezése, melyeket az erdeinkbe látogatók ezrei olvashatnak el.

Ön is megteheti a lenti képre kattintva!

www.egererdo.hu, Egererdő Zrt. © 2022. Minden jog fenntartva.
CégadatokKapcsolatImpresszumKirendeltségek, területi képviseletek