2022. augusztus 18. Ilona napja
Üdvözöljük honlapunkon
Bemutatkozó prospektusokKözpontErdészetekMátraparkettMűszaki ÜzemFatermékParkettaTermészetvédelemErdei vasutakErdei iskolákSzálláshelyek

A vadgazdálkodás és az erdőművelés kapcsolata

A kép hűen szemlélteti, hogy milyen felújítási sikereket hozhat a vadkárelhárító kerítések használata. 12 év védelemnek köszönhető éles különbség figyelhető meg a kerítésen belül és kívül.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az EGERERDŐ Zrt. vadgazdálkodási stratégiai céljai három fő pontban foglalhatók össze:

 

Ökológiai cél
Az alaptevékenység (erdőgazdálkodás) prioritása az eltartható vadlétszám mellett biztosított legyen.

Gazdasági cél
A vadászat a lehetőségekhez képest minél nagyobb árbevételt és eredményt produkáljon.

Szakmai cél
Javuljon a vadállomány minősége, a vadászati kultúra és morál, megőrizve ezzel a magyar vadgazdálkodás nemzetközi hírnevét.

 

Az erdőgazdálkodás pénzügyi alapját a kitermelt fa, mint megújuló nyersanyag és energiaforrás adja. A Zrt. alaptevékenységének meghatározója az erdők szakszerű felújítása. Az erdőfelújításban igény a belépő kötelezettség és a befejezett átadás szinkronjának fenntartása. A természetes erdőfelújítások arányát tekintve (89 %) országos viszonylatban is előkelő helyen áll a Zrt. Gyakorlatilag csak a nem őshonos és nem a termőhelynek megfelelő fafaj összetételű állományokat újítjuk fel mesterségesen. Egyre több erdőrészletben - főleg természetvédelmi területeken - kezdünk bele a folyamatos erdőborítást biztosító szálaló vágásokba.

 

Az erdőket körülvevő mezőgazdasági területek jellegének kedvezőtlen irányba történő változása megváltoztatta a nagyvad életterét is. Mindezek ellenére a vadlétszám nem csökkent, hanem számottevően növekedett.

 

Ahhoz, hogy az erdő- és vadgazdálkodás megfelelő szinten működjön, nagyon fontos a társadalmi - gazdasági viszonyok közötti összhang megteremtése és a jogi háttér biztosítása. Ez szakmai hozzáértésen és anyagi ráfordításokon alapuló tevékenység, melynek meghatározója a természetvédelmi, erdészeti és vadgazdálkodási szabályok egysége. A nagyvadállomány robbanásszerű növekedése egy idő után elviselhetetlen terheket rótt az erdő- és vadgazdálkodásra. Fokozta az erdészek, mezőgazdák és vadászok közötti ellentéteket, kiéleződött a vadkár kérdése.

 

A faállományok fafaj összetételéből megállapítható, hogy igen kedvelt táplálékai a nagyvadnak. A Zrt. a vadkár ellen a folyamatos emelt szintű vadkilövés és vadgazdálkodás mellett a védekezés egyik legkézenfekvőbb és leglátványosabb módszerét, a veszélyeztetett területek bekerítését választotta. A vadkárelhárító kerítések építésének volumene ugyan csökkenő tendenciát mutat, de sajnos még jó ideig - szükséges rosszként - nagy tehertétele lesz a Zrt.-nek. A kerítések állapota megfelelő, de sajnos egyes bekerített erdőfelújításokban is tapasztalható vadkár. Ennek fő oka, hogy a Mátra és a Bükk országosan is vonzó turisztikai terület. Nagyon sok turistaút átvezet az erdőfelújítási területeken, ugyanis a terepadottságok miatt nem lehetett azokat kikerülni. Hiába vannak meg a lépcsős átjárók, valamint a zárható kapuk, nagyon sok esetben az ellenőrzések során mégis nyitva voltak. Nagyobb odafigyelést kívánnak!

 

A vadászati és vadgazdálkodási lehetőségek terén bekövetkező veszteségek azonban semmiképpen sem jelenthetik a gyakori és széles körben elterjedt vadfajok kiirtását. A mai helyzetben arra kell törekednünk, hogy együtt cselekedjük meg mindazt, amit szükségesnek ismertünk fel. Cél az ökológiai szemlélet kialakítása. Ez a kötelezettsége az erdőtulajdonosoknak, erdészeknek, vadászoknak, természetvédőknek és az egész társadalomnak.

www.egererdo.hu, Egererdő Zrt. © 2022. Minden jog fenntartva.
CégadatokKapcsolatImpresszumKirendeltségek, területi képviseletek