2022. szeptember 27. Adalbert napja
Üdvözöljük honlapunkon
Bemutatkozó prospektusokKözpontErdészetekMátraparkettMűszaki ÜzemFatermékParkettaTermészetvédelemErdei vasutakErdei iskolákSzálláshelyek

Gyöngyösi Állami Erdei Vasút

2018. évi Közbeszerzéshez letölthető dokumentációk

EGERERDŐ Zrt. Vasútüzeme
Mátravasút

3200 Gyöngyös, Dobó út 1.

kisvasut@egererdo.hu

+36 36/355-183
+36 37/312-447

Díjszabás (letölthető)

Menetrend (letölthető)

Gyöngyösön, a MÁV (menetrend itt található ) és az autóbusz (menetrend itt található ) pályaudvaroktól 5 percnyi járásra, a szépen rendbe hozott Orczy-kastély (Mátra Múzeum) szomszédságában található az erdei vasút, közismert nevén Mátravasút végállomása.
Az erdei vasút az Egererdő Zrt. üzemeként működik. Két vonalán: Gyöngyös-Mátrafüred és Gyöngyös-Lajosháza között összesen 18 km-es szakaszon közforgalmú személyszállítási tevékenységet végez. A vasút fővonala a kastélyparkot megkerülve a 24-es sz. főút mellett vezet, a városi temető után válik el egymástól a két ág.
Az egyenes irányú, északi fővonal a jóféle borszőlőkkel beültetett kertek mellett halad; a Farkasmály-Borpincék megállóhely után a Sárhegy oldalában beépített hétvégi házak és a pipishegyi sportrepülőtér alatt, a kedvelt üdülőhely, Déli-Mátra hegyei által körülfogott Mátrafüred központjában lévő végállomására. A vonatból 22 perces utazás alatt gyönyörű a kilátás a város, és a Mátra bércei irányába. Hosszan lehet gyönyörködni az "ország teteje", a Kékes csúcsában és az azt körülvevő zöld rengetegben. Aki a természet szépségeit közelről akarja megismerni, a vasút végállomásától észak felé haladva közvetlenül a villasorok alatt a Bene patak mentén sétálva, jól jelzett turistautakat talál a Máriácska, Rákóczi forrás, Gyökeres forrás Benevár-romok, Mátraháza és Kékestető felé. A patak mentén esztétikus pihenőházak, szalonnasütő helyek várják a pihenni vágyó "vándort".
A másik fővonal a város végén balra ágazik ki északnyugati irányban Lajosháza felé. Községi földeket, szőlőket keresztezve "Jánoska" megállónál éri el Gyöngyössolymos, az egykori királyi solymászok falujának határát. A "kertek alatt" a patak folyását követve, izgalmas vonalvezetéssel kanyarog át a falun. A patakot egy ritka megoldású, ferde, 33 m hosszú hídon íveli át, majd a falut elhagyva a Kis-hegy andezit szikláiban gyönyörködhetünk. Az egykori fűtőházat elhagyva, a Cserkő-bánya után ismét a patak mellett kanyarogva, virágos réten át a "Cserkő" megállónál éri el az erdőt. A Cserkő-tó a környékbeliek kedvenc kirándulóhelye. A továbbra is a patakot követő, napsütötte tisztásoktól, andezit sziklarajzoktól változatos erdei szakasz a vasútvonal legszebb része. A jelenlegi végállomás Lajosháza, innen ugyancsak jól jelzett turista utakon, gyönyörű tájakon könnyen eljuthatnak Mátraházára, a sástói kempinghez, valamint már felszedett egykori vasútvonal nyomvonalán a Csórréti víztározóhoz is. Hosszabb túrára vállalkozóknak érdemes a Galyatetőre és Mátraszentimrére vezető útvonalat is bejárniuk. A vasúti pálya 2009-ben egészen a Szalajka-házig kiépült ezen a vonalon. Sajnos a 2010-es árvizek miatt 2012.09.08-ig a Lajosháza - Szalajka-ház közötti vonalszakaszon vágányzár volt érvényben, ami a károk 2012 évi helyreállítását és a vonalszakasz üzembe helyezését követően feloldásra került.

 
Gyöngyi gőzös örökbefogadása
Vállalkozások és magánszemélyek támogathatják a kisvasútak fennmaradását és népszerűsítését azzal is, hogy örökbefogadják a Gyöngyi gőzösünket. Az örökbefogadás feltételei itt találhatók.
 
Örökbefogadók 2014-ban:
Támogatók:
Dr Halász Zsolt
Dudás Anna
 
Örökbefogadók 2013-ban:
Kiemelt támogatók:
Mátrai Erőmű Zrt.
Valaska Gergő
Dr Halász Zsolt
Támogatók:
Dudás Anna
Gyárfás Tóth Márton
Markója Szilárd
Dr. Szűcs Imre és neje
Szakácsné Bócz Katalin
Szakács Zalán
 
Örökbefogadók 2012-ben:
Kiemelt támogatók:
Mátrai Erőmű Zrt.
Valaska Gergő
Főtámogató:
Dr. Nagy János
Támogató:
HŐÉPKER Kft.
Delast Elena
Dudás Anna
Szakácsné Bócz Katalin
Szakács Zalán
Széll Péter András
Mozdony személyzet:
Farkas János
Markója Szilárd
 
Támogatásukat ezúton is köszönjük!
www.egererdo.hu, Egererdő Zrt. © 2022. Minden jog fenntartva.
CégadatokKapcsolatImpresszumKirendeltségek, területi képviseletek