2022. augusztus 18. Ilona napja
Üdvözöljük honlapunkon
Bemutatkozó prospektusokKözpontErdészetekMátraparkettMűszaki ÜzemFatermékParkettaTermészetvédelemErdei vasutakErdei iskolákSzálláshelyek

Egri Erdészet

Erdészetünk 18 község (a nagyobbak: Bélapátfalva, Mónosbél, Szarvaskő, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Demjén, Bátor, Egerbocs, Noszvaj, Szomolya, Pély) határában, 9800 ha-on gazdálkodik. A 3500 ha-os bükki és a szintén 3500 ha-os egerbakta-bátori nagyobb összefüggő erdőtömb mellett több kisebb erdőtest tartozik hozzánk. Két legtávolabbi pontunk légvonalban mintegy 80 km. A tengerszint feletti magasság 100-880 m, az évi átlagos csapadék 400-900 mm, az évi középhőmérséklet 8,0-9,5 °C között változik. Változatos az alapkőzet és a talaj is: jellemző kőzet a mészkő, diabáz, riolit-tufa, kavics. Leggyakoribb talajtípusok: a rendzina, köves sziklás váztalaj, lejtőhordalék, agyagbemosódásos barna erdőtalaj és barnaföld. A legjellemzőbb erdőtársulások a cseres-tölgyesek és a gyertyános-tölgyesek. Kisebb részben montán és szubmontán bükkösök, valamint "kultúr" erdők.

Országos természetvédelmi oltalom alatt áll a bükki erdőtömbből 3000 ha (Bükki NP), a szőlőskei erdő (26 ha), valamint a Pélyi erdő (120 ha). Ezen kívül több helyi védettséggel óvott területet is kezelünk.

Élőfakészlet: 1,6 millió m3.

Éves növedék: 46 ezer m3.

Amire büszkék vagyunk

 

Erdészetünk élen jár az állandó erdőborítást fenntartó erdőgazdálkodásban. A szálalásra, szálalóvágásra kijelölt erdőterületek aránya eléri az összes erdőterület 10 %-át, itt ténylegesen is tanulmányozható az átalakítás folyamata.

Elődeink munkáját tiszteljük a hagyásfák meghagyásával, hagyásfacsoportok kialakításával. Igyekszünk valamennyi erdészeti tevékenységet tájba illeszteni, úgy, hogy a ránk bízott erdővagyon és az erdőhöz kötődő egyéb vagyon egyaránt gyarapodjon.

A fa nemcsak az erdőn, de kitermelve is él, és ekkor is csoda. A kitermelt nagy potenciális értéket jelentő faanyagot tároljuk, feldolgozzuk és akár fafaragásra, akár egyedi bútorok céljára hozzáférhetővé tesszük partnereinknek. Kérésre e faanyagból barkácsüzemünkben akár saját tervezésű, akár katalógusunkból történő termékgyártásra készek vagyunk.

Kiemelten fontosnak tartjuk a természet megismertetését, a tőle távolabbra került barátaink számára. E cél előremozdítására több civil szervezettel (pl. MME Egri HCS, "Életfa" Környezetvédők Szövetsége, Kárpát Egyesület, Eger) is kapcsolatot tartunk.

2011-től kezdődően  - bár szervezetileg elkülönül - de az Egri Erdészet irányítása alá került a Káli Csemetekert és az Alatkai Karácsonyfatelep is. Így tevékenységünk erdészeti szaporítóanyag, díszítőlomb és karácsonyfa értékesítéssel is bővült.

 

2012-ben a csemete és dísznövény termesztést, forgalmazást beszüntettük, de széles karácsonyfa- és díszítőlomb kínálattal állunk a kereskedők és felhasználók rendelkezésére. Keressük azokat a vállalkozásokat, akik gyógy- és fűszernövény termelésben partneri lehetőséget látnak.
www.egererdo.hu, Egererdő Zrt. © 2022. Minden jog fenntartva.
CégadatokKapcsolatImpresszumKirendeltségek, területi képviseletek