2022. augusztus 18. Ilona napja
Üdvözöljük honlapunkon
Bemutatkozó prospektusokKözpontErdészetekMátraparkettMűszaki ÜzemFatermékParkettaTermészetvédelemErdei vasutakErdei iskolákSzálláshelyek

Közjóléti tevékenység

Téged is vár az erdő!

 

Az erdő közjóléti funkciója az elmúlt évtizedekben sokat erősödött, az erdővel szemben támasztott társadalmi igények folyamatosan nőnek, de ezen növekvő elvárásoknak is igyekszünk eleget tenni. Az erdészeti szakma iránt érdeklődőktől az extrém sportokat űzőkig az idelátogatók számos típusával találkozhatunk.

 

 

 

 

 

Erdeinkben és erdészeti útjainkon számos túraverseny, kerékpáros és autóverseny kerül megrendezésre. Az EGERERDŐ Zrt. támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg többek között az Eger Rally, a Mátrabérc Terepfutás, 56-os teljesítménytúrák, a X. Mátra Mountain Bike Maraton, a Bükk Kapu Terepshow, a Trans Hungária Maraton.

 

 

 

 

Az erdeinkbe látogató turistáknak lehetőségük van a kisvasutakon utazva nosztalgiázni, karbantartott erdei környezetben, számos turistaúton sétálni, közben pedig az általunk épített esőbeállóknál, padoknál, szalonnasütő helyeknél megpihenni és csodálni a környezetet.

 

 

 

 

 

Az EGERERDŐ Zrt. kezelésében számos országos jelentőségű kirándulóhely van. A Gyöngyösről induló Mátravasúttal megkezdhetjük kirándulásunkat a Mátra rejtett belső völgyeibe, megmászva az ország két legmagasabb csúcsát, Kékestetőt és Galyatetőt. Az erdőben megbújva felfedezhetjük Sástót, a Fallúskúti és a Háromfalu templomát, de számos régi vár nyomaira is rálelhetünk. Meglátogathatjuk a Csörgő-patakot a közelben megbújó Csörgő-lyuk barlanggal, mely Magyarország legnagyobb nem karsztosodó kőzetben kialakult barlangja. Ágasvárnál átbukva a Mátra északi oldalára a Maconkai tóban tehetjük próbára horgásztudásunkat, vagy a Nógrád megyei kastélyokkal és templomokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. Túránk során ne felejtsük el megkóstolni a helyi specialitásokat egy kis mátraaljai bor társaságában, de szomjukat számos tiszta vizű forrásnál is csillapíthatjuk.

Az üvegcsiszolásáról híres Parád vonzáskörzetében számos turisztikai látnivaló található. A történelem szerelmesei válogathatnak a Siroki és a Kisnánai vár vagy a Markazi várrom között. A nyugalmat keresők a parádfürdői Ilona-völgyi vízesésnél pihenhetnek, illetve végigsétálhatnak a völgy vagy a Recsk határában található védett fasorok között. A bátrabbak a Cifra istállóban tehetik próbára lovaglótudásukat, de lehetőség nyílik, a recski kényszermunka emléktábor megtekintésére is. Érdemes megkóstolni a messze földön híres parádi gyógyvizet, akinek azonban ez nem elég, Bükkszéktől Egerszalókon keresztül egészen Bogácsig válogathat a jobbnál-jobb fürdők közül.

 

A Bükk nyugati vonulatai is számos természeti csodát rejtenek. A Hór-völgyben található a Subalyuk ősember barlang, az Ódor-hegy alatt gyönyörű cseppkőbarlangrendszer található, rajta pedig az Ódorvár romjai tanúskodnak az elmúlt századokról. A Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút végállomásától pár perc séta után a Bükk hegység egyik legismertebb időszakos karsztforrását, a Vöröskő-forrást csodálhatjuk meg, ami akár 1,5 m magasra tör fel a mélyből.

 

 

 

 

 

 

 

Legnépszerűbb kirándulóhelyünk a szilvásváradi Szalajka-völgy. Itt üzemeltetjük a Szilvásváradi Állami Erdei Vasutat. A völgyben található két erdei múzeum, a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum és az odvas fák alatti szabadtéri erdészeti múzeum, melyeket végigjárva a látogatók megismerkedhetnek az erdész mesterségével. Innen pár percnyi séta alatt érhetjük el a Fátyolvízesést és az Istállóskői ősemberbarlangot.

 

 

A Szalajka-völgy fejlesztésére ökoturisztikai pályázat során sikerült forrást nyernie a Zrt-nek. Számos turisztikai attrakciónk megújulása mellett a pályázat része egy olyan kisvasúti mozdony megépítése és üzembe helyezése is, amely a világon másodikként, hibrid meghajtással fog működni.

 

Különleges fa- és cserjefajok bemutatására és megőrzésére a recski Jámbor Vilmos Arborétumot és a fenyvespusztai Tuzson Arborétumot üzemelteti az EGERERDŐ Zrt. melyek mindenki számára látogathatóak. Az üzemeltető erdészetek lehetőségeikhez képest karbantartják az arborétumokat, de ez sokszor kevésnek bizonyul. Ezért pályázati forrásból szeretnénk őket teljesen felújítani és növelni a fajgazdagságot, hogy a jövőkor számára méltón őrizzük meg elődeink szorgalmas gyűjtőmunkáját.

www.egererdo.hu, Egererdő Zrt. © 2022. Minden jog fenntartva.
CégadatokKapcsolatImpresszumKirendeltségek, területi képviseletek